فهرست مطالب

نشریه کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم حیدر نژاد*، دکترمحمد زارع ارنانی، مجتبی پاک پرور صفحات 1-16
    با توجه به این که بخش قابل توجهی از آب مصرفی به کشاورزی اختصاص دارد، محاسبه تبخیر و تعرق می تواند برای برنامه هایی نظیر توسعه کشت، وضع قوانین مصرف آب، مطالعات هیدرولوژیکی و غیره کاربرد فراوانی داشته باشد. هم چنین روندیابی تبخیر و تعرق می تواند در بررسی روند خشکسالی در منطقه مفید واقع شود. در این تحقیق با استفاده از تصاویر Landsat 5 TM (41 تصویر)، داده های هواشناسی مربوط به ایستگاه سینوپتیک یزد و مدل SEBS، تبخیر و تعرق مربوط به دوره زمانی 2011-1990 منطقه مرکزی یزد محاسبه شد و نتایج حاصل با نتایج تشتک تبخیر و معادله FAO Penman-Monteithمقایسه شد تا صحت این مدل در منطقه خشک یزد برآورد گردد. فایل های تشعشع مورد نیاز مدل SEBSبا استفاده از نرم افزار GRASSدر محیط اسکریپت لینوکس تولید شد. سایر داده های سنجش از دور مدل در محیطILWIS و داده های هواشناسی آن با کمک اطلاعات هواشناسی ایستگاه یزد، محاسبه گردید. نتایج نشان داد تبخیر و تعرق به دست آمده با مدل SEBS، با تبخیر و تعرق روش FAO Penman-Monteith از لحاظ آماری ضریب همبستگی معنی داری داشت اما از سطح بالای همبستگی برخوردار نبود. این امر می تواند به دلیل نبود یک پیکره ی آبی دارای پیوستگی زمانی در محل تحقیق باشد تا امر مقایسه نتایج مدل با واقعیت را تسهیل ببخشد.
    کلیدواژگان: Landsat 5 TM، SEBS، منطقه مرکزی یزد، تبخیر و تعرق
  • دکترامیر کرم، دکترپرویز ضیاییان، نعیمه سادات محصل همدانی صفحات 17-34
    فروچاله ها حفره هایی هستند که در سطح زمین های آهکی و یا دیگر سنگ های انحلال پذیر بوجود می آیند، تقریبا استوانه ای و قیفی شکل اند و متوسط ابعاد آن ها حدود سه متر است. عوامل طبیعی و انسانی مختلفی در ایجاد این پدیده نقش موثری دارند. فروچاله ها که به آهستگی و به تدریج گسترش می یابند شاید همانند سیل و زلزله، خطرهای ناگهانی و فاجعه بار نداشته باشند، با این وجود به طور معمول خسارت های ناشی از وقوع فروچاله ها ترمیم ناپذیر، پرهزینه و مخرب اند. شهرستان ابرکوه که در جنوب غرب استان یزد واقع شده، از جمله مناطقی است که با معضل فروچاله روبروست.در سال های اخیر وقوع فروچاله در دو روستای فیض آباد و هوروک این شهرستان، خسارت های چشمگیری به زمین های کشاورزی و نیز تاسیسات منطقه وارد آورده است. در این پژوهش سعی شده تا با مطالعه و بررسی فروچاله های رخ داده در دو منطقه ی شهرستان، به شناسایی نواحی مستعد وقوع فروچاله در سال های آتی و نیز ارائه ی پیشنهاداتی جهت کاهش خسارات ناشی از رخداد این پدیده پرداخته شود. جهت ارزیابی عوامل موثر در وقوع فروچاله ها از سیسستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) و جهت پیش بینی نواحی در معرض خطر وقوع فروچاله، از منطق فازی استفاده شد. جهت مدل سازی، 9 معیار به عنوان عوامل اصلی و تاثیر گذار در ایجاد فروچاله های منطقه در نظر گرفته شد که هرکدام از لایه ها با استفاده از توابع عضویت فازی در سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS10)، فازی شدند. در نتیجه ی این مدل سازی مشخص شد. به طور کلی حدود 32 درصد از منطقه ی مورد مطالعه معادل 17 کیلومتر مربع، در معرض خطر بالای وقوع فروچاله قرار دارد که عمدتا نواحی مرکزی شهرستان را در بر می گیرد و نیز 13 در صد منطقه معادل 7 کیلومتر مربع پتانسیل کمتری جهت وقوع فروچاله دارند.
    کلیدواژگان: فروچاله، عوامل طبیعی و انسانی، مدل فازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهرستان ابرکوه
  • زهرا گل شیری اصفهانی، دکترمحمد حسین سرایی صفحات 35-52
    اولین قدم در اجرای فعالیت بیابان زدایی و ممانعت از گسترش بیابان شناخت عوامل تاثیرگذار بر این امر است. بیابان زایی پدیده ای است که از عوامل متعددی اعم از طبیعی، اجتماعی، اقتصادی تاثیر می گیرد و متقابلا بر این موارد تاثیر می گذارد که در پژوهش حاضر به شناخت عوامل انسانی (اجتماعی، اقتصادی) موثر بر بیابان زایی در دشت مرتاضیه (9/126 کیلومتر مربع) واقع در استان یزد، شهرستان تفت پرداخته شده است. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه ساکنین آبادی های بهره بردار از این دشت (شامل 1217 نفر ساکن در 4 آبادی کهدوئیه، دیزران، شریف آباد اردان و اردان) می باشد که از این تعداد 100 نفر نمونه براساس آزمون کرونباخ آلفا و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی انتخاب گردید. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز پرسشنامه ای با 22 سوال در زمینه عوامل انسانی تاثیرگذار بر بیابان زایی تدوین شد که پس از تکمیل، نتایج آن در نرم افزار SPSS تجریه و تحلیل شد. با استفاده از روش تحلیل عاملی 22 عامل مورد بررسی، در 7 عامل اصلی خلاصه گردید که در مجموع این 7 عامل 3/76 درصد واریانس مربوط به متغیرهای انسانی موثر بر بیابان زایی در دشت مرتاضیه را تبیین نموده و عبارتند از: مدیریت منابع طبیعی، تامین سوخت، کاهش رونق کشاورزی، توسعه شهری، روش های آبیاری و آب رسانی ، سطح دانش فنی و مهارت کشاورزان.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، عوامل انسانی، تحلیل عاملی، دشت مرتاضیه، مناطق روستایی
  • دکترمجتبی یمانی*، دکترسید محمد زمان زاده، مهدی احمدی صفحات 53-84
    شناسایی عوامل موثر در گسترش فرسایش خندقی و پهنه بندی آن یکی از ابزارهای اساسی و مهم جهت مدیریت و کنترل این پدیده و انتخاب مناسب ترین و کاربردی ترین گزینه موثر در مقابله با این پدیده است. از این رو این تحقیق با هدف شناسایی عوامل موثر بر رشد و گسترش فرسایش خندقی و پهنه بندی حساسیت اراضی به فرسایش خندقی در حوضه دشت کهور با روش تحلیل سلسله مراتبی انجام شده است. بدین منظور ابتدا تعدادی از مهم ترین عوامل موثر بر توسعه فرسایش خندقی در منطقه شامل: درصد شیب، جهت شیب، سنگ شناسی، کاربری اراضی، منابع و قابلیت اراضی، شناسایی و در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه و رقومی شدند. سپس نقشه محدوده خندق ها با استفاده از عکس های هوایی مربوط به سال 1372 تهیه گردید. در مرحله بعد، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) عوامل موثر به صورت زوجی و وزن هر یک از عوامل که نشان دهنده میزان تاثیرآن ها است محاسبه شده است. آنگاه با توجه به مقادیر کمی، نقشه وزنی هر عامل، تهیه و در نهایت اقدام به پهنه بندی فرسایش خندقی با استفاده از لایه های وزنی و ضریب وزنی مربوط به هر یک از عوامل گردیده است. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که از بین عوامل بررسی شده، فاکتور سنگ شناسی، با ضریب 4667/0، در درجه اول و عامل کاربری اراضی، با ضریب 2483/0، در درجه دوم اهمیت در ایجاد خندق های منطقه است. بررسی میزان صحت نقشه پهنه بندی با نقشه محدوده خندق های منطقه، مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج نشان می دهدکه 100 درصد از محدوده مورد بررسی شرایط خندقی شدن در پهنه های با ریسک پذیری زیاد و خیلی زیاد قرار دارد
    کلیدواژگان: فرسایش خندقی، دشت کهور، لامرد، استان فارس
  • دکترکمال امیدوار، زهرا امیدی صفحات 85-114
    یکی از پدیده های رایج و مخرب در مناطق خشک و بیابانی ایران و جهان، گرد و غبار است که می تواند اثرات زیانباری بر روی محیط زیست و زندگی بشر داشته باشد. استان فارس به ویژه نواحی جنوبی و مرکزی آن به علت موقعیت جغرافیایی و قرارگیری در عرض های پایین، از مسیرهای رطوبت کمتر بهره برده و نزدیکی آن به منابع عظیم تولید گرد و غبار در بیابان های عربستان و عراق باعث شده تا همواره در معرض این پدیده قرار داشته باشد و در بعضی از اوقات سال دچار خسارت نیز می شود. از این رو شناخت چگونگی پیدایش این گرد و غبارها جهت مقابله با کاهش اثرات زیانبار این پدیده درمنطقه می تواند مفید واقع شود. دراین تحقیق، داده های ساعتی، سمت و سرعت باد و وضعیت هوای حاضر ایستگاه های همدیدی جنوب و مرکز استان فارس (شیراز، لار، لامرد، داراب و فسا) مورد بررسی قرار گرفت و پس از استخراج کدهای مربوط به پدیده گرد و غبار (کدهای 6 تا 9 و 30 تا 35) و تحلیل آماری داده های هواشناسی مرتبط با این پدیده با استفاده از نرم افزار SPSS، گلبادها و گل غبار های سالانه و ماهانه ایستگاه های همدیدی جنوب و مرکز استان فارس با استفاده از نرم افزارهای WRplot & WDconvert طی دوره آماری مشترک1992- 2008 ترسیم شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که اکثر روزهای همراه با گرد و غبار در ایستگاه های جنوب و مرکز استان فارس در فصول بهار و تابستان اتفاق می افتد و در ایستگاه های مرکزی استان (شیراز و فسا) اردیبهشت ماه بیشترین فراوانی ماهانه این پدیده را به خود اختصاص می دهد. در ایستگاه های جنوبی استان (لار، لامرد و داراب) بیشترین فراوانی ماهانه آن ها مربوط به تیر ماه است. همچنین میانگین روزهای همراه با پدیده گرد و غبار در ایستگاه های لار 1/88، لامرد 39، داراب 54، فسا 3/30 و شیراز 1/56 روز درسال می باشد که ایستگاه لار بیشترین میانگین سالانه روزهای گرد و غبار را در بین ایستگاه های منتخب داشته است. بعلاوه، با توجه به بررسی گل بادها و گل غبارهای سالانه و ماهانه هر 5 ایستگاه، مشخص شد که جهت باد غبارها با جهت باد غالب منطقه هم جهت بوده و اکثر رخداد پدیده گرد و غبار در ایستگاه ها، مربوط به ساعت های بعد از ظهر است. با توجه به این که میانگین سالانه سرعت باد غبارها در منطقه تقریبا یک متر بر ثانیه است، این خود بیانگر آن است که به طور عمده پدیده گرد و غبار در مرکز و جنوب استان فارس منشا محلی (کد 07) نداشته و خاستگاه اصلی 98% آن ها بیرونی (کد06) است.
    کلیدواژگان: باد، گرد وغبار، گلباد، گل غبار، استان فارس
  • دکترمحمدرضا رضوانی، حمیدرضا باغیانی، بهرام هاجری صفحات 115-137
    احداث خانه های دوم، پدیده ی جدیدی نیست. در سال های اخیر ساکنین شهرهای بزرگ و مادر شهرهای ایران، نواحی کوهستانی اطراف شهرها و یا نواحی ساحلی را برای گذران اوقات فراغت و ساخت خانه های ویلایی انتخاب نموده اند. استان یزد به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، از نظر جاذبه های طبیعی گردشگری دارای محدودیت است؛ اما دامنه های شیرکوه و روستاهای آن موقعیت مناسبی را برای جذب گردشگران و ایجاد خانه های دوم فراهم نموده است. خانه های دوم در این نواحی بعد از انقلاب و بویژه با رواج استفاده از اتومبیل شخصی افزایش یافته است. اوج این پدیده مربوط به دهه ی 80 به بعد می باشد. مهم ترین عامل در جذب گردشگران به این ناحیه، اختلاف دما با شهرهای اطراف و مسافت نسبتا نزدیک آن است. احداث و گسترش خانه های دوم دارای اثرات مختلف اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، زیست محیطی و کالبدی است. هدف این مقاله، بررسی پیامدهای کالبدی گسترش خانه های دوم در نواحی روستایی دهستان شیرکوه با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بکارگیری مطالعات کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) می باشد. نتایج نشان می دهد که خانه های دوم باعث بهبود وضعیت راه ها و گسترش فیزیکی روستاها و از سوی دیگر تخریب و کاهش سطح باغات و زمین های کشاورزی شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، خانه های دوم، گردشگری روستایی، اثرات کالبدی، دهستان شیرکوه
  • دکترتقی طاوسی، اکبر زهرایی* صفحات 139-157
    منطقه جنوب شرق کشور از جمله مناطقی است که سالانه شاهد توفان های گرد و غبار فراوان در محدوده سرزمینی خود است. بر اساس همین ضرورت، هدف نهایی پژوهش حاضر تحلیل سری های زمانی توفان های گرد و غباری استان در مقیاس های ماهانه، فصلی و سالانه، شناسایی مدل احتمالی مولد داده ها و در نهایت الگوسازی برای اظهار نظر در مورد رفتار آینده سری توفان های گرد و غبار می باشد. برای انجام پژوهش از آمار هفت ایستگاه بالای 20 سال دوره آماری (2008-1986) استفاده گردید. ابتدا تعیین روند توفان های گرد و غبار برای ایستگاه ها در مقیاس های مختلف (ماهانه، فصلی و سالانه) توسط روش های ناپارامتری صورت گرفت. برای برازش مدل مناسب جهت برآورد تغییرات توفان های گرد و غبار در سطح استان در سال های آتی با استفاده از روش های کمی یک متغیره سری های زمانی (برون یابی منحنی روند، هموار کردن نمایی، روش هلت-وینترز و روش باکس- جنکینز) اقدام به تحلیل سری ها گردید و در نهایت مدل مناسب جهت برازش توفان های گرد وغبار استان سیستان و بلوچستان مدل برون یابی منحنی روند مشخص گردید. نتایج پژوهش نشان داد که حداکثر روند به صورت افزایشی در فصول تابستان و پاییز در سطح استان مشاهده می گردد و روند صعودی در سطح اطمینان 99 درصد به حداکثر خود در این فصول می رسد. طی فرآیند تعیین روند و جهت آن برای فصول مشخص گردید که در سطح استان تنها در بخش شرقی در محدوده ایستگاه های خاش و سراوان روند معنی دار مشاهده نمی گردد و سایر بخش های استان دارای روند معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، سری های زمانی، مدل سازی، سیستان و بلوچستان
  • فرضعلی سالاری سردری، سید دانا علی زاده، مریم بیرانوندزاده صفحات 159-183
    به عنوان فرآیند تهیه چشم انداز بلند مدت یک شهر که بر اساس آن برنامه کوتاه مدت تهیه می شود؛ با تمرکز بر روی تقویت رقابت جوئی اقتصادی و کاهش فقر و جنبه های مختلف زیست محیطی شهر، ساختارهای فضائی شهری،ساختارهای زیربنائی، جنبه های فرهنگی و اجتماعی و... می تواند بهترین گزینه در جهت رسیدن به توسعه پایدار شهری باشد؛ چرا که (CDS) فهم مسائل و مشکلات حال و آینده را آسانتر کرده و می تواند راه مدیریت شهری را از طریق بازنگری در ساختار اقتصادی شهر تغییر دهد.مقاله حاضر با روش کمی- تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای و بازدیدهای میدانی با هدف مقایسه پایداری توسعه در نظر گرفته شده شهر زابل در طرح جامع با استراتژی- راهبرد توسعه شهری (CDS) تدوین گردیده است. یافته های پژوهش نشان داد: با توجه به ضعف ها و نقایص الگوی طرح جامع، از جمله عدم تحقق کاربری های گوناگون شهر زابل بر اساس طرح جامع آن، به کارگیری طرح راهبرد توسعه شهری (CDS) برای این شهر ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: طرح جامع، توسعه پایدار شهری، استراتژی توسعه شهری (CDS)، شهر زابل
  • دکترسید مرتضی ابطحی صفحات 185-201
    اقلیم با تغییرات تناوبی خود طی دوره کواترنر، منشا تحولات بسیاری در فرم های اراضی و شکل گیری تمدن های بشری بوده است؛ لذا در این مطالعه در صدد ترسیم شرایط اقلیمی حاکم بر حوضه جاجرود در کواترنر پایانی با بهره گیری از شواهد ژئومورفیک هستیم. بدین منظور آثار و شواهد یخچالی بجا مانده از دوره های یخچالی در ارتفاعات حوضه جاجرود، به کمک نقشه های توپوگرافی، تصاویر ماهواره ای و بازدید های میدانی ردیابی گردید. این شواهد به صورت 440 سیرک در ارتفاعات شمالی حوضه، با حداقل ارتفاع 2500 متر و حداکثر 4300 متر شناسایی شد. به کمک روش رایت و موقعیت ارتفاعی سیرک ها، خط برف 3000 متر برای حوضه تعیین گردید. نقشه های همدما و همباران حوضه در شرایط کنونی و در کواترنر پایانی، به کمک آمار ایستگاه های سینوپتیک، رابطه سنجی بین دما، بارش، ارتفاع و همچنین با در نظر گرفتن ارتفاع خط برف، ترسیم گردید. نتایج حاکی از افزایش 4/4 درجه ای دما و کاهش 5/151 میلیمتری بارش حال حاضر نسبت به گذشته است. وجود پادگانه های رودخانه ای رودخانه های جاجرود و کرج، مخروط افکنه های گسترده در دامنه های جنوبی البرز، وجود آثار دریاچه ها و چاله های بجا مانده از گذشته و موقعیت تمدن ها و کانون های مدنی شکل گرفته در حوضه موید این تغییرات اقلیمی هستند.
    کلیدواژگان: کواترنر، دوره های یخچالی، تغییر اقلیم، کانون های مدنی، روش رایت
  • سعید کامیابی، مهدیه ذوالفقارخانیان صفحات 203-218
    ساماندهی نواحی شهری یکی از تصمیمات پیچیده و در عین حال حساس می باشد که توجه به آن از دیدگاه جغرافیایی مهم است. استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در تصمیم گیری های مهم شهری، قابلیت اطمینان تصمیم گیری را افزایش می دهد. لذا این تحقیق با هدف ارائه یک رویکرد جدید در ساماندهی نواحی شهری سمنان و کمک به تصمیم گیران شهری در اولویت بندی نواحی مناسب و ساماندهی آن با کمک روش تحلیل سلسله مراتبی انجام شده است. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش توصیفی و استنباطی استفاده شد. جهت وزن دهی معیارها و پارامترهای مربوط، از مدل سلسله مراتبی AHP به دو روش استفاده از دانش کارشناسانو استفاده از مدل های ریاضی استفاده گردیده است. در روش اول از نظریات و تجربیات کارشناسان و اساتید مجرب و در روش دوم از نرم افزار Export choice استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که شرایط اقلیمی به موازات سایر عوامل محیطی از مهم ترین عوامل موثر در شکل گیری و تکوین و تداوم حیات شهری سمنان به شمار می آید. به منظور ساماندهی در سه ناحیه شهر سمنان با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، ناحیه 1 (اولویت اول) و ناحیه 2 (اولویت سوم) و ناحیه 3 در اولویت دوم برای برنامه ریزی در جهت بهبود شرایط محیطی اولویت بندی شده اند. بنابراین به منظور بهسازی و نوسازی نواحی شهری سمنان لازم است که اوضاع اقلیمی متناسب با محیط مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ساماندهی، آب و هوا، AHP، سمنان
|
  • Maryam Hidarnejad *, Mohammad Zarearnani, Mojtaba Pakparvar Pages 1-16
    Given that a substantial proportion of water allocated to agriculture, Evapotranspiration can be calculated for the development of programs such as planting, water regulation, hydrological studies and etc. Also the issue evapotranspiration can be useful in the study of drought.
    In this research using images from Landsat 5 TM (41 pictures), meteorological data related to Yazd synoptic stations and SEBS, evapotranspiration was calculated for the period 1990 to 2011 of the central region of Yazd, The results were compared with the results of pan evaporation and FAO Penman-Monteith equation to estimate the accuracy of this model in arid region of Yazd. Emission files required by SEBS model using GRASS software in Linux script was produced. Other data were calculated in ILWIS with the help of Yazd meteorological station data.
    Results showed that, the evapotranspiration obtained in SEBS whit the FAO Penman-Monteith evapotranspiration methods had statistically significant correlation, but the correlation was not high. This could be due to a lack of continuity from one body of water ,intended to facilitate the comparison of model results with reality.
    Keywords: Landsat 5 TM_SEBS_Evapotranspiration_Yazd
  • Amir Karam, Parvize Ziyaiyan, Naimatossadat Mohaselehamadani Pages 17-34
    Sinkholes are holes in limestone ground or other soluble rocks. These holes are formed in almost cylindrical or cone shapes, and their average size is around three meters. Various natural and human factors have played an important role in the formation of this phenomenon Occuring gradually, sinkholes may not have the same costly and destructive effects and consequences as floods or earthguakes. The city of Abarkuh, located in the South West of Yazd province, includes areas that are faced with the problem of sinkholes. In recent years, the occurrence of sinkholes in the two villages of Faizabad and Horok around this city has caused significant damages to farming land as well as equipment. This study aims to find out about the areas prone to sinkhole occurance in the future and provide suggestions as to lessen damages. To evaluate the factors influencing the occurrence of sinkholes and to predict the risk of this occurrence in these areas, GIS and fuzzy logic were used respectively. For modeling, nine criteria were chosen as the main influetial ones. Then, each layer got fuzzy using fuzzy membership functions available in geographic information system (Gis10). The results of this model generally regard about 32 percent of an area of about 17 sq km that faces a high risk of sinkholes. The area is mainly located in the center of the county. Also, 13 percent of this area, 7 square kilometers, is less potential for sinkholes.
    Keywords: Sinkholes, Natural factors, Human factors, Fuzzy model, Abarkouh plain
  • Zahra Golshiriasfahani, Mohamadhossin Sarai Pages 35-52
    The First step in performing de-desertification and preventing desertification must be based on the recognition of phenomena that cause desertification. Desertification is a phenomenon affected by many factors such as natural, social, economic ones and reciprocally affecting these factors. This research was conducted to investigate the human factors (social, economic) that affect desertification in Mortazeye desert located in Taft Township, Yazd Province. The population consisted of all the inhabitants of the villages that benefit from this region (Kahdoeye, Disran, Sharif Abad and Erdan; N=1217). A sample of 100 was selected based on Cronbach's alpha through a proportionate stratified sampling technique. The questionnaire consisted of 22 questions developed to collect data. The data were analyzed by SPSS. 22 factors summarized to seven main factors by applying Factor Analysis Technique. These seven factors (natural resource management, agricultural slump, fuel provision, urban development, irrigation methods, level of farmer's technical knowledge and skill) totally accounted for 76.3 percent of variations of human factors that have an effect on desertification in Mortazeye desert.
    Keywords: Desertification, Human activities, Factor Analysis, Mortazeye desert, Rural area
  • Mojtaba Yamani *, Sayyedmohamad Zamanzadah, Mehdi Ahmadi Pages 53-84
    Identifying the effective factors in the development of gully erosion and its zonation is one of the basic and important tools for the management and controlling of this phenomenon. Also, choosing the most suitable and operative method helps to diminish the effects of this phenomenon. Hence, the aim of this research is to identify the factors influencing the development and spreading of the gully erosion and zonation of sensitive lands in Kahoor plain basin by the AHP method. According to this, at the beginning, factors with the most effects on the gully erosion development in the area were identified as slope percentage, slope orientation, lithology, lands use, and vegetation. These items were digitized in the geographic information system (GIS). Then, using aerial photos, the gullies were mapped. Next, using the AHP method, the effective factors were compared two by two, and the weight of each factor which indicated its impact rate was calculated with regard to the quantity values. Then, the weighted maps of each factor were prepared and, finally, gully erosion zonation was created by using the weighted layers and weighted relevant coefficients. The results show that, among the above-mentioned factors, lithology with a coefficient of 0/4667 is the first and the land use with a coefficient of 0/2483 is the second important factor in creating gully regions.
    Keywords: Gully erosion, AHP model, Kahoor plain
  • Kamal Omidvar, Zahra Omidi Pages 85-114
    One of the common and destructive phenomena in dry and arid regions of the world and Iran is dust storm which may have harmful effects on human life and environment. Iran is also exposed to this phenomenon because of its geographical location in arid and semiarid areas. Fars province, especially its southern and central regions, due to being located in low latitudes and its geographical position, takes less advantage of humidity routes, and its proximity to the major sources of dust within the deserts of Arabia and Iraq always exposes it to this phenomenon. Therefore, understanding how such dust is produced can be of benefit in reducing its destructive effects in the region. This research examines the hourly data of wind direction and speed and the current weather condition of synoptic stations in southern and central Fars (Shiraz, Lar, Lamerd, Darab and Fasa). After extracting the codes related to dust phenomenon (codes 6-9 and 30-35) and a statistical analysis of the aerology data related to this phenomenon using an SPSS software, the annual and monthly Wind Roses and Dust Roses of the synoptic stations in southern and central Fars were drawn using WDconvert and WRplot software during the common statistical period of 1992-2008. The results of this investigation show that the dust occurs in the stations of southern and central Fars province on most days in spring and summer. Also, the highest monthly frequency of this phenomenon may be assigned to the central stations of this province (Shiraz and Fasa), In the southern stations (Lar, Lamerd and Darab), the highest monthly frequency is related to July. In addition, the average days with dust in Lar, Lamerd, Darab, Fasa and Shiraz stations are 88.1, 39, 54, 30.3 and 56.1 a year respectively. Among the selective stations, Lar station has the highest annual average in terms of dusty days. The results of the research also suggest that the most days with dust occur in spring and summer.The highest frequency of this phenomenon in central and southern stations is May and July respectively. Studying the monthly and annual Wind Roses and Dust Roses of station, it is clear that the wind direction of dusts is equal to the direction of the dominant wind, and the maximum occurrence of this phenomenon is in afternoon hours. Since the average annual wind speed of dusts in this region is almost 1m/s, dust phenomenon in Fars province doesn’t have a local source (code 07); rather, the major origin of 98% is outdoors (code 06).
    Keywords: Wind, Dust, Wind Rose, Dust Rose, Fars province
  • Mohamnadreza Rezvani, Hamidreza Bakhiyani, Bahram Hajari Pages 115-137
    Construction of second homes is not a new phenomenon. In recent years, Iranian citizen and metropolitan residents have selected mountainous areas around cities and coastal areas for leisure and villa construction. Yazd province, due to its geographical location, suffers from a limitation of natural tourist attractions, but the slopes and villages of Shirkooh are in a good position to attract tourists and to provide second homes for city folks. Second homes in these areas, particularly after the widespread use of private cars, have increased to the peak from the 80s onwards. The most important factors in attracting tourists to these areas are the temperature difference between them and the surrounding towns and cities as well as relatively close distances to drive. Construction and expansion of second homes have had various economic, social, cultural, and physical environment effects. The purpose of this paper is to investigate the physical consequences of constructing second homes in rural areas of Shirkooh using a descriptive- analytical method, library work, and survey studies (questionnaires). The results show that second homes have caused the improvement of road quality and the physical development of villages; however, they have led to the destruction and loss of agricultural lands and orchards.
    Keywords: Tourism, Second homes, Rural tourism, Physical effects, Shirkooh district
  • Taghi Tavoosi, Akbar Zahrai * Pages 139-157
    The time series is to try it with the last of the series, a possible model for generating data to identify and comment on this model series is about the future behavior. Possible models for time series of the same patterns are random processes. General trend in the time series is quite variable and not predictable, is uncertain. Random by random changes in the level and slope processes that occur in the series are identified. Generally, quantitative methods for time series forecasting methods can be divided into variable and multivariate methods. Data used in this study using a quantitative variable is checked. Variable in a method of analyzing past data to identify an appropriate model and assuming changed model; it predicts the future behavior of the series are. Quantitative methods with a variable in a series of four methods that can be fitted model for the series include: extrapolation of the curve, smooth exponential, the Holth- winterz and Box -Jenkins. In the present series as an experimental station of the four methods were analyzed And the diffraction data set at the top station of the curve is the best way to analysis extrapolation model was selected. Note that in addition to the monthly data showed a seasonal behavior for a series of linear trend and seasonal factors,Decomposition procedures were used. Decomposition procedures for the analysis of the series using the least squares regression line fitted to the data found. Multiplicative model in the next step in the process of sharing data, trend data are lacking. Then central moving average (with a length equal to the length of season), no trend data were mooted In each period, the median seasonal values of raw seasonal adjustment were calculated and then finally, the seasonal index for the data to the data was seasonally adjusted. Final results of time-series model to estimate changes in the scale of seasonal dust extraction for the stations studied, with graphs and charts to predict the final residual normal probability model was outlined. The remainder of the normal probability plots of the model cannot be assumed to be normal for the remaining stations of the on the occasion of his reason, and this model is fitted to time series data.
    Keywords: Dust, Time series, Modeling, Sistan, Baluchestan
  • Farzaali Salarisardari, Sayed Dana Alizadah, Maryam Biranvandzadah Pages 159-183
    CDS, as a process in which the long-term prospects for a short-term plan are prepared, may be the best option in order to achieve sustainable development. It is implemented with a focus on strengthening economic competitiveness, poverty reduction, and environmental aspects of urban structures, urban space, infrastructure, social and cultural aspects. It (CDS) makes the present and future problems easier to understand and can modify the urban management through revising a city's economic structure. The present study has been conducted on the purpose of assessing the sustainability of Zabol against the Urban Development Strategy (CDS). The method of the study is a quantitative analytic one through library work and field visits. The findings reveal that owing to the lack of a comprehensive plan and the existing defects, such as the failing diversification of land application in Zabol provided by the comprehensive plan of the city, CDS strategy seems necessary for for the development of the city.
    Keywords: Master Plan for Sustainable Urban Development, Urban Development Strategy (CDS), The City of Zabol
  • Sayed Morteza Abtahi Pages 185-201
    Periodicity of climate change during the Quaternary period has been the origin of many land forms and the formation of human civilizations. In this study, we seek to utilize this relationship and geomorphological evidence to delineate the climatic conditions of Jajrood basin in the final Quaternary.To do this, the glacial evidence remaining high in the area was traced up using Jajrood topographic maps, satellite images, and field visits. The evidence was found in the northern highlands across 440 cirques with a minimum and a maximum altitude of 2500 meters and 4300 meters respectively. Using the Wright method and the altitudinal position of the cirques, a snow line of 3000 meters was found for the basin. Also, temperature and precipitation maps of the basin were provided in the current situation and the late Quaternary by synoptic stations statistics, regression between temperature, precipitation and altitude, and by taking into account the height of the snow line. The results indicate an increase of 4.4 degrees in the temperature and 151.5 mm in the precipitation as compared to the past.
    Keywords: Quaternary, Glacial periods, Climatic changes, Residential areas, Wright method
  • Saeid Kamyabi, Mahdiya Zolfagharkhaniyan Pages 203-218
    Organization of urban areas is a complex decision to make and an essential measure to take from the geographical point of view. Using the Analytical Hierarchy Process in Urban organization is of importance since it serves as a decision to increase reliability. This study aims at providing a new approach in organizing urban areas in the city of Semnan and helping decision makers prioritize areas to organize. The study take into account the environmental factors that influence the organization of urban areas surveyed through a hierarchical analysis (AHP) and the ARC/GIS environment software to prioritize urban areas. The research process includes data collection, calculations and statistical analysis, data entry into GIS, clustering and valuation standards. Also, the information obtained from corresponding experts has been incorporated. The research results show that of the environmental factors, climate can have the greatest impact on the organization of the city. Attention to the climatic conditions in the design of buildings and other accommodations and relying on technology cause harmony with the natural conditions of their environment and the identity of the city.
    Keywords: Organizing, Improving, Climate, Multi-criteria, Decision making, AHP, Semnan